Efter en månad på Bali känns det underbart att få sätta fötterna i vårt kära Singapore. Det finns säkerligen många åsikter om denna stad men vi älskar den och detta är femte gången vi landar på Changi som flygplatsen här heter. Här nedan finner ni ett axplock med tips på vad man kan göra och vad man kan tänka på när man åker hit.

Vi har bott på många olika ställen i Singapore, både mer centralt närmare Orchard road och mer utanför citykärnan. Vi föredrar att bo där lokalbefolkning lever och Kallang är ett område vi verkligen fastnat för. Det ligger ca 15-20 minuter från flygplatsen och består av blandade byggnader och ett myllrande restaurangliv. Vi har fått det beskrivet för oss att Kallang är ett hippt område som har växt mycket och ändrat form de senaste åren vilket vi också ser. Numera finns här en sprudlande restaurangscen och ett lagom högljutt nattliv. Här finner man både högre hus för barnfamiljer och äldre färgglada trevåningshus med lokala små affärer, större shoppingcenter och mindre sådana, finare restauranger och små hål i väggen. Ju närmare citykärnan man kommer desto högre blir husen och i affärsområdena dominerar stålet och skyskraporna. Här tycket vi att det blir lite opersonligt att bo och priserna ökar också något, dock så har man ju närmare till de vanligaste turistattraktionerna och även till andra områden som Chinatown och Little India.

Lokaltrafiken i Singapore är underbart enkel att använda. Tyvärr är det lite långt till närmaste tunnelbana om man bor i Kallang (i skrivandets stund håller de på att bygga en station här, oklart när den blir färdig) men det går många bussar in mot city och det är bara att blippa sitt kort för att köpa en biljett. Du kan dock bara betala med Mastercard och alla barn över 90 cm i längd måste betala för en egen biljett och därmed även ha ett eget kort. Man kan köpa ett specifikt kort för lokaltrafiken som går att fylla på men det känns ju väldigt enkelt att bara ta sitt eget. Biljetten gäller sedan i 45 minuter och gäller på både buss och tåg. Glöm dock inte att blippa kortet när du kliver av bussen eller går ut från tunnelbanan, annars fortsätter biljetten att ticka. Busslinjerna och tabellerna hittar du i realtid med en enkel sökning i Google-maps och via telefonens GPS kan du ju också följa din färd och räkna ut när du ska hoppa av. Många av bussarna är dubbeldeckare och man får chans att verkligen se staden när man åker dessa. Tunnelbanan fungerar likadant med korten och är kanske ännu enklare att ta sig runt med bara man har en station i närheten. Annars är Taxi relativt billigt och enkelt och vi använde oss av appen Grab. Grab är Asiens svar på Uber och genom den kan du beställa nästan allt och just Taxi är enkelt att få tag i och det är skönt att alltid veta hur mycket resan kostar innan man påbörjar den.

Vad finns det då att göra i Singapore? Svaret är allt. Singapore är en modern storstad med en mycket blandad befolkning så rent kulturellt så finns här mycket att upptäcka. Staden är indelad i olika distrikt och i många av dem är majoriteten av befolkningen från annat land vilket gör att den nationens kulturella uttryck sätter din prägel i området. Det gäller alla aspekter såsom utbudet i affärer, restauranger och arkitektur. Att nyfiket vandra runt staden ger således stor utdelning. Så fort någon blir trött i benen så är det bara att boka en Grab som tar dig tillbaka till hotellet för en billig penning.

Gardens by the Bay är ett område som är mycket populärt både bland turister och lokalbefolkningen och på helgerna kan det bli mycket folk här. Denna uppbyggda trädgård med sina jätteträd i stål är lite av Singapores Central Park. Här hittar ni olika trädgårdar, en sjö att vandra runt och vattenlekplats för barnen (ta med badkläder) och även en äventyrsstig. Det finns lite restauranger här men mycket känns rätt så turistigt. Dock så kan man vandra ner till parkens hawkercenter Satay by the Bay om man vill ha lite mat. Det är lite hektiskt där men billigare än de andra ställena. I Gardens by the Bay kan du också betala inträde till ett av de magnifika botaniska växthusen – Flower Dome och Cloud Forest. Inträdet kostar cirka 140 kr så du får avgöra själv hur värt det är. Johan och Douglas har varit i ett och de tyckte det var häftigt. Jag och Ellen besökte istället den stora utställningen med kaktusar som var gratis och jättefin. På kvällen lyses hela trädgården upp och superträden bjuder på en häftig show med både musik och ljus. Den vara i cirka en kvart och även om det kanske känns lite turistigt så är det också lite speciellt. Andra ställen vi besökt är Singapore Botanic Garden, National Museum of Singapore, Universal Studios och stranden på Santosa Island. Alla dessa ställen lämpar sig väl för barn och lekplatser, restauranger, caféer och toaletter finner man lätt här då allt verkligen är bra uppstyrt.

Detta var bara lite kort med tips om Singapore och våra erfarenheter av staden. Singapore är en mycket bra hub för vidare resor i Asien och det är väl värt att ta några dagar i denna unika storstad. Det går dock inte att komma runt att Singapore är mycket dyrt och det känner man tyvärr av på nästan alla områden. Här kommer därför några tips på vad man kan göra för att dra ner på kostnaderna.
- Man kan hitta prisvärda hotell bara man letar runt lite så gör det i god tid innan ni ska åka.
- Om du ätit en rejäl frukost så kanske du inte behöver äta lunch. Om du behöver ett mål mitt på dagen så är tipset att köpa snabbnudlar. Antingen kan ni värma vatten på hotellrummet eller så går det att tillaga dem i vissa butiker.
- Drick vatten direkt ur kranen, det är helt rent vatten i Singapore.
- Middag intas billigast på ett Hawkercenter. Här finns många olika ställen att välja rätter från och priset är överkomligt. Dessa restauranger kontrolleras noga och vi har aldrig haft några problem med magen efter vi ätit där.
- Parker och lekplatser är ju helt gratis att besöka och staden är bra på att förse besökarna med de faciliteter som kan behövas, exempelvis toaletter.
- Blunda för kostnaden ibland och låt vissa saker få kosta.
The gladdest moment in human life, me thinks, is a departure into unknown lands.
Sir Richard Burton